2011. december 23., péntek

Luciano Pavarotti - Ave Maria



Áldott, békés Karácsonyt kívánunk mindenkinek, embernek és tollasnak!

Mizo és madarai

2011. december 7., szerda

A nemes papagájok vedléséről


Írta: Carolyn Swicegood
Fordította: Hunyadi Katalin

Általános áttekintés, hogyan is segítsük papagájainkat a vedlés ideje alatt


A vedlés kezdete:
Az első vedlés körülbelül 7 hónapos koruk táján kezdődik, de az alfajok között előfordulhat, hogy korábban vagy későbben kezd vedleni a madár. Ha  a madarunk egészséges akkor nem kell aggódnunk a vedlési idő kezdete miatt.

A nemes papagájok vedlése:
Általánosságban elmondhatjuk, hogy a nemesek egész évben vedlenek. A kisebb tollak, a fejen, a nyakon és a testen korábban kihullanak, de a szárny és a farok nagy repülő tollait általában 12-18 hónapos korában kezdi cserélni. Ez után a nagy farok és szárnytollak szimmetrikusan cserélődnek hónapokig két  egymást követő vedlési időszak alatt. Kivéve, ha valami miatt a madár elveszti, mert a farok és szárnytollak csak egyszer cserélődnek évente. Azt mondhatjuk, hogy a vedlés idejét, fajtáját és időszakát külső tényezők, különösen a fény befolyásolja.
Általában a nemes papagáj egész évben cseréli a tollait. Bár a kisebb tollak, a fejen, nyakon és a testen korábban kezdenek cserélődni, a nagy repülő tollak csak 1 éves kor tájékán. Ezek a nagy tollak két vedlési ciklus, 1 év alatt cserélődnek.
A fogságban tartott nemeseknél a kisebb tollak fokozatosan vedlenek egész évben, az Egyenlítő közelében élő madarak lassabban vedlenek le egy év alatt, míg a mérsékelt éghajlaton élő madarak gyorsan és az év különböző időszakaiban cserélnek tollat.
Vedlési szimmetria:
A Természet úgy programozta a madarakat, hogy sohasem  veszítenek el egyszerre túl sok tollat, nehogy a repülési képességük sérüljön. A repülés lehetőségének elvesztése életet vagy halált jelenthet a vadonban. Ha elsődleges repülési tollat veszít az egyik oldalán, néhány napon belül a másik oldalon is kihullik egy ugyanolyan toll. Emiatt marad a szárnyuk aerodinamikailag szilárdan.
Vannak olyan nemesek, akik szinte észrevétlenül vedlenek, fokozatosan elvesztve a tollaikat, a gazdája egyszer csak azt látja, újak a madara tollai.
Toll minősége:
A vedlés (különösen az első) utáni toll mindig erősebb, mert a babatollnak rugalmasnak kell lenni, hogy a fészekbeli élethez alkalmazkodjon, a fiókák  ügyetlenek, amíg mászni és repülni tanulnak, a tollaik sérülhetnének. Mivel a baba tollak puhák és rugalmasak, nem törnek meg olyan gyakran, mint ahogyan mi gondolnánk.
A toll színe:
A vedlésben lévő madárnak különféle árnyalatúak a tollai, hiszen a régi tollak fakó színűek, az új tollak csillogóak és még az alsó szürke toll is kilátszik egyszerre. Rengeteg tokot láthat ilyenkor a madarán, főképpen amikor vizes, de amikor a tokok kinyílnak a madár színe egyenletes lesz ismét.
Mojo vedlés: egy kevéssé ismert vedlési állapot. Lynn Oliver nemes hímje, Mojo után nevezzük Mojo vedlésnek. Ő volt az első nemes, akin megfigyelték, hogy a fej és a nyak a vedlés alatt erősen kopaszodott. Ebben az esetben minden vedlésnél kopaszodik az arc, a fej és a nyak. A legtöbb nemes nem így vedlik, de az új tulajdonosnak tisztában kell lenni azzal, hogy ilyen is van, nehogy megijedjen ettől. Összevetve a Mojo vedlésű madarak étrendjét a többiekkel nem találtunk összefüggést a kétféle vedlés és az étrend között. (A cikk fordítójának megjegyzése: Magam is tapasztaltam a leírtakat: 4 éves salamon-nemes hímem minden alkalommal a Mojo vedlést produkálja, míg 2 éves új-guineai hímemen nem is tapasztalom a vedlés szakaszait, szinte láthatatlanul cseréli a tollait.)
A nemesek étrendje vedléskor:
Mivel a  vedlés feszültségekkel teli és kényelmetlen érzés a madarunknak, előfordulhat hogy ilyenkor csökken az étvágya. Ugyanakkor növeli az anyagcserét és ezzel az étvágyát is a több ezer új toll termelése és növekedése. Hogy elveszti az étvágyát vagy többet eszik ez a madár komfortérzésétől függ.
Vedlő madarunk számára hasznos a több, minőségi fehérje, melyet megkaphat az alábbi formákban: jól megfőzött tojás, jó átsütött hús (nem sertéshús) vagy a  tenger gyümölcsei, főtt bab és rizsféle, melyek együtt teljes értékű fehérjét alkotnak. A diók különféle fehérje és hasznos zsír tartalmukkal szintén hozzájárulnak az erős és fényes tollak képződéséhez. Hasznos, ha megszórjuk madarunk ételét őrölt lenmaggal. A kendermag, a benne található olajok és esszenciális zsírsavak miatt szintén segíti a jó minőségű tollak képződését.
Fürdetés:
Különösen fontos a vedlés során. Madarunk számára viszkető és kényelmetlen érzés, ahogyan a tokok áttörik a bőrt. Az Aloe tartalmú spray-k, (adalék nélküliek) segítenek hidratálni a bőrt és a tollakat valamint megakadályozzák a viszketést. Az áztató fürdetésen kívül hasznos a napi vizes vagy aloes spriccelés. (Áztató fürdőnek nevezzük, amikor madarunkat zuhanyozzuk, langyos (kézmeleg) vízzel, úgy, hogy a zuhanyrózsát felfelé ordítjuk és a madárra a visszahulló víz folyik. Szemüket lehunyva élvezik ezt, különösen a vedlési időben. A cikk fordítójának megjegyzés).
Könnyebben ellenőrizheti a tokok kibújását, ha vizesek a tollak, jobban lehet látni a tokokat áztató fürdő után.
Pihenés és alvás:
A vedlés alatt a madarunknak sok pihenésre van szüksége. Takarjuk le a ketrecet 10-12 órára éjszakára, ha a kalit zajos területen van, tegyük éjjelre csendes szobába aludni esetleg egy kisebb kalitban.
A vedlő madár testén kibújó sokféle nagyságú tok megsértheti az ember kezét, óvatosan kell őket megfogni.
Megkésett vedlés:
A vadon élő papagájok tapasztalják az évszakok változásait, a hőmérséklet és a fény csökkenését, ezek jelzik számukra a vedlési idő érkezését. Fogságban azonban állandó a fényerő, a nappal-éjszaka időszak és a hőmérséklet. A beltéri madaraknál az egyik fő oka a késleltetett vedlésnek az alacsony és állandó erősségű  fény, amilyen a legtöbb beltéri világítás. A vedlés ösztönzését úgy érhetjük el, ha a fény szintjét és időtartamát emeljük és ezzel a nappali időszakot növeljük, emeljük a hőmérsékletet, fürdessünk naponta, dúsítsuk az étrendjüket a leírtak szerint és minimalizáljuk a stresszt.

Forrás:
Írta: Carolyn Swicegood
Email: carolyn@landofvos.com
Honlapja:www.landofvos.com
Levelezőlista: ECLECTUS@parrottalk.com
Fordította: Hunyadi Katalin
              www.nemespapagaj.blogspot.com